november 11, 2020

Att lägga om sitt tak till något modernare

Av admin

Har man förvärvat ett äldre hus eller bostaden man äger behöver fixas till så är taket den viktigaste delen att se över. Det kanske ligget ett gammalt eternittak på huset eller ett väldigt litet utdaterat tegeltak där det inte går att få tag på takpannor som passar längre.

Det finns många faktorer man måste tänka på innan man ska lägga om taket på din fastighet.
Dom olika materialen som finns för takläggning har olika pris och fördelar. Ta god tid på dig att välja rätt typ av tak som passar just din fastighet. Olika val påverkar livslängden och vill man ha lång livslängd så är tegeltak ett bra val.

Har du ett gammalt hus så kan det med stor sannolikhet vara så att du behöver förstärka upp strukturen som ska hålla upp taket. Du kan alltså inte lägga ett nytt tungt tak som väger mer på en äldre struktur som haft ett lättare tak på sig. Du måste även skaffa bygglov om du ska välja en annan typ av tak som förändrar utseendet på byggnaden.

Räcker inte ekonomin till att förstärka upp en struktur eller huset överhuvudtaget inte kommer klara vikten?

Då får man  tänka om och lägga något modernare som väger mindre. Ett plåttak väger mindre och finns i utförande som gör så att det liknar tegeltak från längre håll. Ett plåttak håller en mansålder samt kräver marginellt lite mer underhåll än ett tegeltak.

Det man även kan tänka på att om man redan har ett tegeltak så är det väldigt lätt att underhålla och att det har väldigt lång livstid, är man inte absolut tvungen till att byta tak så är tegeltak det överlägset mest ekonomiska och bästa valet. Ett tegeltak kan hålla upp till ett sekel om förgrundsarbetet är välgjort och man sköter underhållet som man ska.