februari 10, 2022

Olika metoder att byta stam på din fastighet

Av admin

Olika metoder att byta stam på din fastighet

Stambyte är precis vad det låter som nämligen att man byter ut fastighetens stammar. Rören i fastigheten som är huvudledningar är dem som kallas för stam. Alla andra rör som är utanpåliggande till exempel fram till diskmaskin, handfat och vattenförsörjning till toaletten räknas inte som en del av stammen.

När en fastighets stam ska bytas så finns det flera olika metoder för att utföra detta, men oavsett vilken metod som används så görs alltid en rörspolning och en inspektion av husets stammar för att se hur skadad stammen är.

Vilka stambytesmetoder och vad dem innebär är det som presenteras nedan, det finns en rad olika metoder och därför är det viktigt att veta vilket jobb som ska beställas av dig som fastighetsägare;

  • Traditionellt stambyte – denna är som namnet låter den mest traditionella metoden för att byta stammen eller stammarna i huset. När man utför ett traditionellt stambyte bryter man upp alla väggar och golv, för att sedan byta stammarna. När stammarna är bytta får man bygga upp allt igen, som man en gång gjorde när huset byggdes från första början. Detta är en av dem dyraste metoderna för att byta stam på huset då kostnaderna för återställning blir höga.
  • Stambyte – detta kan endast utföras i fastigheter där rören är utanpåliggande. Ofta vid nybyggnationer av större fastigheter bygger man huvudstammarna så att man kan komma åt dem och just byta dem i moduler. Fördelen med det är att man bara behöver byta dem delarna som är dåliga och inte behöva bryta upp golv och väggar.
  • Rörfodring/ Relining – Den här metoden är den mest innovativa som kommit enligt dem flesta som jobbar med stambyten och relining. Det finns dock en hel del som påstår att det inte räknas som stambyte för att metoden som används tillför ytterligare ett rör istället för att den byts ut. undrar du tex vad kostar relining är det enklast att be om en offert från en reliningfirma:)