juli 5, 2021

KL-trä eller korslimmat trä

Av admin

Wood-X är vårt Kl-trä sortiment. Kl-trä är ett mycket behagligt arbetsmaterial för dig som bygger och designar med trä. Materialet kl-trä är mycket bra, det är mycket hållbart, formstabilt och vridstyvt. Därtill så är det även väldigt snyggt. Äkta massivt trä är grunden och därför också mycket modernt. Kl-trä är tidlöst och samtidigt också klassiskt. Detta material är också ett väldigt miljövänligt byggmaterial.

Användning av korslimmat trä och limträskivor

Av kl-trä kan du till exempel bygga innerväggar, ytterväggar, trappsteg och mellanväggar. Du kan också alldeles utmärkt bygga golv eller tak med korslimmat trä. Dessutom är det också mycket snyggt att bygga möbler av det, som till exempel bord och bänkar. Du kan också använda det exempelvis till att bygga fönstersmygar.

Några av de olika träslag som vi använder i kl trä

Gran-X är ett väldigt populärt träslag, faktiskt är det de mest använda. Det är otroligt vackert. Virket har också många bra egenskaper, det är till exempel mycket segt och bra. Gran-X använder vi som inredning, väggmaterial och som undertak. Därtill har det ett stort användningsområde utomhus.

Douglas-X är gjort av douglas gran och är ett ekonomiskt bra val och det är dessutom mycket snyggt. Det är ett lite hårdare material än den svenska granen och går bra att använda till exempel som golvmaterial. Den blir också alltmer vanlig här i Sverige.

Lärk-X är mycket slitstark och har mycket kärnved. Därför klarar det bra röta även utan ytbehandling och därtill åldrar den naturligt och vackert.

Fur-X är ett mycket fantastiskt träslag som går bra att använda på många olika sätt. Du kan göra stolar, bord eller exempelvis köksluckor av den.

Thermo-X är ett vackert trämaterial som är värmebehandlat i ungefär 200 grader. Detta är också orsaken till att den har en mörk färg helt igenom. Denna exklusiva skiva är rötbeständig. Du måst dock ytbehandla den så att den inte blir grå till färgen. Du minskar alltså på gråningen med det UV-skydd som finns i olika oljor, lasyrer eller lack.